
Întâlnirea reprezentanților IMM România cu Președintele Interimar al României, Ilie Bolojan
04/03/2025
IMM România susține educația antreprenorială pentru elevi
06/03/2025Este o practică de acum încetățenită, ca la începutul fiecărui an să se prefigureze principalele tendințe în economie și societate, la nivel global, sau al principalelor componente.
Pentru 2025 au ”proiectat” interesante tendințe mai multe organizații prestigioase cum ar fi The Economist, The Consulting Boston Group sau IESE Barcelona.
În continuare, prezentăm succint tendințele anticipate de IESE Barcelona -recent reconfirmată ca una dintre cele mai bune ”business school-uri” din Europa și la nivel mondial. Specialiștii catalani au prefigurat cinci tendințe economice majore pentru companii:
- Integrarea cu precauție a elementelor de sustenabilitate. Se recomandă prioritizare, contextualizare, colaborare și inovare. Se atrage atenția că măsurile de contracarare a emisiilor de gaze, de reducere a poluării, sau de beneficii sociale și comunitare, pe lângă efecte pozitive, pot genera diminuări de investiții productive, reduceri ale comerțului, etc.
- Dezvoltarea de abilități de inteligență artificială (AI) care să fie eficace. Se apreciază că implementarea AI va avea două impacturi majore: modificarea modalităților de realizare a ”job-urilor” (și nu eliminarea lor); creșterea cererii de manageri care să posede seturi cuprinzătoare de abilități AI, astfel încât să fie capabili să facă alegeri strategice eficiente în cadrul “miradelor” de soluții generate de AI.
- Extinderea utilizării modelelor organizatorice hibride care să îmbine munca la domiciliu cu munca la companie, și care să armonizeze abordările ierarhice cu cele orizontale. Se atrage atenția că nu există soluții standard, acestea trebuie adaptate și diferențiate în funcție de specificul fiecărei companii și al contextului implicat.
- Luarea în considerare a schimbărilor geo-politice, cu accent asupra repercursiunilor financiare. Se anticipează că vor fi numeroase tensiuni geo-politice cu consecințe notabile asupra inflației și datoriilor publice, care vor impacta negativ lanțurile de aprovizionare, derularea vânzărilor de produse și servicii și ținerea sub control a costurilor în companii.
- Colaborarea cu o gama variată de stakeholderi. În contextul manifestărilor de izolaționism și protecționism se recomandă companiilor să continue să practice parteneriatele cu mulți stakeholderii, să evite divizările și polarizările, să pună accent pe abordarea demnă a tuturor persoanelor și să promoveze dezvoltarea spiritului și apartenenței comunitare.
Tendințele menționate, care firește că nu trebuie absolutizate, oferă repere de luat în considerare de managerii și specialiștii în management în conceperea și implementarea priorităților și modalităților strategice din acest an, firește, având în vedere specificul companiilor și contextului în care își derulează activitățile.
Prof.univ.dr.emerit Ovidiu Nicolescu
Președinte SAMRO