
Adăugați noi contravenții pentru a li se aplica Legea Prevenirii!
Scopul legii prevenirii nr. 270/2017 este de a reglementa un mecanism de evitare a sancționării la prima constatare a unei contravenţii.
Prin HG nr. 33/2018 sunt stabilite contravenţille care sunt acoperite de legea prevenirii.
Procedura de aplicare
În cazul săvârşirii unei din contravenţiile menţionate de HG, agentul constatator nu mai aplică direct sancţiunea la prima încălcare a legii.
Agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere (timpul de remediere- până la 90 de zile calendaristice).
Agentul constatator nu întocmeşte un plan de remediere, caz în care se aplică doar sancţiunea avertismentului, în următoarele situaţii:
a) în cazul în care, în cursul derulării controlului, contravenientul îşi îndeplineşte obligaţia legală;
b) în cazul în care contravenţia săvârşită nu este continuă.
(contravenția este continuă în cazul în care încălcarea obligației legale se prelungeste in timp – colectarea și eliminarea de deșeuri menajere fără permisiunea Consiliului local)
Regula se aplică doar odată la 3 ani pentru fiecare contravenţie, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 270/2017 – 1 ianurie 2018.
În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, autoritatea/instituţia publică cu atribuţii de control are obligaţia să reia controlul să completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii şi, dacă este cazul, registrul unic de control, cu menţiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse.
Ce se intâmplă dacă planul de remediere nu este respectat?
Dacă se constată că măsurile incluse în planul de remediere nu au fost respectate în termenul stabilit, organismul de control aplică sancțiunile prevăzute de actele normative în vigoare.
Cifre
Există 63 de acte legislative care intră sub incidența prevederilor legii prevenirii – fiscalitate, legislație muncii, agricultură, turism, protecția mediului, comunicații, protecția consumatorilor, afaceri interne etc;
Sunt în jur de 224 de contravenții care intră sub incidenţa legii prevenirii.
CONTRAVENȚIILE ACOPERITE DE LEGE SUNT LA NIVELUL LUNII FEBRUARIE 2018;
ÎN 2023 AU FOST ELIMINATE CONTRAVENȚII DIN DOMENIUL FISCAL;
UNELE CONTRAVENȚII AU RĂMAS FĂRĂ OBIECT– se face referire la legi abrogate – (ex.: contravenții din LEGEA NR.62/2011 a dialogului social ABROGATĂ DE NOUA LEGE A DIALOGULUI SOCIAL NR, 367/2022)
ÎN ULTIMII 7 ANI NUMĂRUL DE ACTE NORMATIVE ACOPERITE DE LEGEA PREVENIRII A SCĂZUT DE LA 70 LA 63:
IN PERIOADA 2018-2024 AU FOST ADOPTATE 9.163 DE ACTE NORMATIVE (LEGI, OUG, OG, HG conform Consiliului Legislativ) majoritatea covârșitoare cu impact asupra mediului de afaceri:
- 2018 – 1.326
- 2019 – 1.108
- 2020 – 1.368
- 2021 – 1.059
NICIUNUL DIN ACESTE ACTE NORMATIVE NU ESTE SUB INCIDENȚA LEGII PREVENIRII !
CE NE DORIM?
PRIMIREA DE PROPUNERI PENTRU ACTUALIZAREA CONTRAVENŢIILOR care intră sub incidenţa Legii prevenirii.